Sov godt den første hotellnatta

Er du blant dem som sliter med å få sove på et nytt sted? Her er tipsene

Hjelp, jeg får ikke sove. Foto: Odd Roar Lange

(ODD ROAR LANGE): Hvem hadde trodd at søvn skulle bli en attraksjon og et mål med å reise? Å sove har jo alltid vært bare et biprodukt av selve reisen. Noe vi gjør etter at alt det andre som er morsomt er over,
Men en god natts søvn er i ferd i med å bli en av de viktigste reisetrendene. Bedre senger, bedre dyner, senger med kunstig intelligens som har ulike søvntjenester, og stillerom som er fullstendig lydtette.
Ingenting er mer frustrende enn fin reise, flott hotellrom, god seng - og så får du ikke sove. Eller, hvis du får sove så er det igjen en førstenatt med dårlig søvn. 

Sover du godt til fuglekvitter?

Da kan dette være noe for deg.  Kanskje liker du regnvær mot vinduet, bølger i havet eller tropiske skoglyder. I så fall skal du laste ned gratisappen White Noice - sounds for sleep and relaxation. Her velger du selv den lyden du liker å sovne til. Du kan også bruke utvalgte lyder til vekkerklokk di.

Finn det stilleste rommet

Med mindre du sover beste når du hører lyder og støy så skal du be om et hotellrom høyt oppe og et stykke unna heisen. Ring gjerne til hotellet dagen før du ankommer - og dermed før de fordeler rommene - og forklare dem at du sliter med å sove. Rom mot bakgården er selvsagt å foretrekke fremfor ut mot gata (med mindre det er et band som spiller i bakgården. 
Dette er det viktigste på hotellrommet.

Finn den perfekte romtemperaturen

Moderne hotell lar deg ikke åpne vinduet på rommet, fordi det er energikrevende for hotellet. Jeg prøver å unngå slike hotell. Men hva er den beste temperaturen å sovne i? Her er selvsagt smaken og vanene ulike. Men tester viser at 16-18 grader er det ideelle. Husk å stille ned romtemperaturen på hotellet minst en halvtime - helst en time før du legger deg.
Visste du at å ta på seg kalde sokker hjelper hvis du synes det er for varmt i sengen?

Den dårlige puta

Putefavoritter er individuelle, og flere og flere hotell har nå en putemeny du kan velge mellom. Den puten som ligger i sengen er ofte den mest slitte. Sjekk om det er en annen og mindre brukt i skapet på hotellrommet. Ikke vær redd for å be resepsjonen om en ny pute. Et annet triks er å rulle et håndkle til en rull og legge det inn i den nedre enden av putevaret. Bare prøv, så skal du se at det fungerer.

Dårlig luft

Å komme inn på rommet sent om kvelden og merke at det er dårlig å stillestående luft er ikke akkurat det som bedrer sjansen til å sove godt. Vet du hvordan du best får økt luftsirkulasjon?
Her er tipset: Åpne vinduet, sett aircondition på fullt og skru på varmt vann i dusjen. Sørg for at døren til badet er åpen. 

En god natts søvn kan være forskjellen på en god og mindre god reise. Foto: Odd Roar Lange

Unngå jetlag

Lettere sagt enn gjort, selvsagt. Men visste du at det finnes en jetlag-kalkulator? Denne hjelper deg å planlegge søvnrytme før reisen, slik at kroppen er riktig "innstilt" når du kommer frem. 

Lukta i rommet

Du sover bedre hvis du kjenner en lukt du liker. Kanskje du skal prøve et bad med lavendel i badebannet. Et tips jeg har fått fra andre, men ikke har testet, er å ta noen få dråper med Altitude Oil på puten...

Opplever du uønskede eller falske annonser på thetravelinspector.no? Send meg gjerne en beskjed og legg ved lenken til annonsen, slik at den kan fjernes fra nettsiden.

Om The Travel Inspector:

Odd Roar Lange er norsk reiselivsekspert og kjent som The Travel Inspector og en av Norges mest erfarne reiselivsjournalister.
Odd Roar Lange er også fast bidragsyter med reisereportasjer, kommentarer og reisetips i Dagbladet og på forbrukersiden DinSide som er en del av Dagbladet og Aller Media.
Du kan følge reisene på instagram her.
Har du en kommentar eller et tips, så kan du sende det her.