Den beste gaven til båtføreren - altså til deg selv

Møter du mer enn tre idioter på sjøen så er du kanskje selv den største av dem alle

(ODD ROAR LANGE): Ingen vet hvor mange båtfører som finnes i Norge. Eller hvor mange av oss som snart skal ut på sjøen.
Men vi er mange, veldig mange. En ganske stor gjeng med særdeles ulik kunnskap, evne, forståelse, erfaring og ikke minst lyst til å lære. Det viser seg i en mosaikk av båthendelser på innsjø, elver, fjorder og hav - hvert eneste år. Spør bare Redningsselskapet, Sjøpolitiet og Hovedredningssentralen. Det er ingen grenser for hva som kan gå bra når man ferdes med båt. Det er dessverre heller ingen grenser for hvor mye som kan gå galt.

Hvor mye har du glemt?

Og jeg er villig til å vedde med hvem som helst: Det er ingen av oss som kan alt.
Derfor er det så viktig med kunnskap - og ikke minst: Å gjenoppfriske den hvert eneste år. Mens utviklingen går videre går evnene våre motsatt vei. Vi får dårligere syn, dårlige koordinasjon, dårligere hørsel. Og mye annet. Dessverre skjer alle disse tapene samtidig som vi får bedre selvtillit. Forstå det den som kan.
Jeg har både båtførerkurs og fritidsbåtskipperkurs samt noen andre kurs og serifikater i min maritime historiebok. Sammen med mange, mange timer til sjøs, Men allikevel tar jeg meg selv i å kjenne på noen ubehagelig overraskelser hver vår. og sommer Jeg har glemt ting fra fagbøkene. Rett og slett glemt det.

Jeg er klar for båtsesongen. Er du?

Livredderne

Og det er her Jorunn og Tom Engelsborg kommer inn i bildet. Som «reddende engler». De står nemlig bak bøkene «Båtførerprøven i teori og praksis» og «Fritidsskipperen i teori og praksis»
Jeg har hatt flere ulike bøker med samme teori, men ingen er like gode som disse. La meg ta den første først. Båtførerprøven bør avlegges av alle som skal føre båt til sjøs, selv om de er unntatt selve kravet som myndighetene har satt. Her finner du så mye kunnskap som du enten aldri har kunnet eller allerede har glemt. Boka er både lærebok og gir deg tilgang film og test til båtførerprøven. Med mer enn 250 test-deg-selv-oppgaver inndelt etter tema og evne så får du masse kunnskap på veien frem til eksamen.
I tillegg kommer flere hundre prøvepørsmål før båtførereksamen.
Tok du båtførerprøven i fjor, i 2005 eller en gang på 1900-tallet så er det bare å hive seg over repetisjonsoppgavene. Kanskje bør du - som meg - ta eksamen på nytt?
Boka er full av eksempler, illustrasjoner og forklaringer. Du får også tilgang til filmen « Praktisk sjømannskap for fritidsbåtførere.»
Dette er rett og slett en skattekiste for alle som ferdes til vanns. Åpne kista nå og vær klar før neste båttur og ny sesong.

Fritidsskipperen neste

Vil du ett hakk opp, til sertifikatene D5L og D& så skal du skaffe deg, og selvsagt lese og lære, boka «Fritidsbåtskipperen». Du vil ha stor glede av den selv om du ikke skal ta selve eksamen. Det er både en lærebok og et oppslagsverk enten du har fritidsbåt eller yrkesbåt.
Mange følger et kurs knyttet til et utdanningssted. Andre studerer på egen hånd. Uansett: skaff deg denne boka. Den kommer til å redde deg fra mange situasjoner som kan få en uheldig utgang.

De andre - de som ikke kan

Når du ferdes til sjøs må du ta i betraktning - ja nærmest ha som et utgangspunkt - at de andre rundt deg ikke har formell kompetanse. Ikke stå på retten din helt til det er for sent.
Når du har lest én eller begge bøkene til Engelsborg Media så skjønner du at din kunnskap kan redde også andre.
Og uansett hva du hadde tenkt å kjøpe til båten din i år så er ingen ting et bedre kjøp enn «Båtføreprøven» og gjerne også «Fritidsskipperen».
Kanskje kjenner du en båtfører som snart har bursdag? Da er gavetipset det aller beste. Kjøp en av disse bøkene.
Husk at du bør både lese fagboka/-bøkene og skaffe deg kompetanse også selv om du ikke er den som oftest tar roret om bord. Kanskje skjer det noe som gjør at du må ta ansvaret. Og med kunnskap er det slett ikke skummelt,
Jeg er skråsikker i min sak: Dette er årets beste gave til båtføreren - kanskje er det til deg selv, eller en annen du er glad i.

Om The Travel Inspector:

Thetravelinspector.no har ingen betalte artikler eller lenker. Opplever du uønskede eller falske annonser på thetravelinspector.no? Send meg gjerne en beskjed og legg ved lenken til annonsen, slik at den kan fjernes fra nettsiden.

Om Odd Roar Lange:

Odd Roar Lange er norsk reiselivsekspert og kjent som The Travel Inspector og en av Norges mest erfarne reiselivsjournalister.
Odd Roar Lange er også fast bidragsyter med reisereportasjer, kommentarer og reisetips i Dagbladet og på forbrukersiden DinSide som er en del av Dagbladet og Aller Media.
Du kan følge reisene på instagram her.
Har du en kommentar eller et tips, så kan du sende det her.